DOLAR 32,3311 0.24%
EURO 35,0892 -0.13%
ALTIN 2.297,890,91
BITCOIN 0%
İstanbul
19°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Çin Avrupa’nın devlerine meydan okuyor

ABONE OL
2 Ağustos 2017 00:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni sezon için kesenin ağzını açan Çin, 336,55 milyon dolarlık harcamayla kış transfer döneminde Avrupa’nın 5 büyük futbol ülkesini (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya) geride bıraktı.

Ara transfer döneminde 271,42 milyon dolar bonservis bedeli ödemesiyle İngiltere Premier Lig ve 96,96 milyon dolar harcamayla İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A), Çin Süper Lig’i takip etti.

Çin’de futbola harcanan para, Süper Lig’le de sınırlı kalmadı. Çin İkinci Futbol Ligi, gerçekleştirilen 68,94 milyon dolarlık transfer harcamasıyla, Almanya, İspanya ve Fransa liglerinin önünde üçüncülüğe yerleşti.

Almanya Birinci Futbol Ligi’nde (Bundesliga) 53,60 milyon dolar, İspanya Birinci Futbol Ligi’nde (La Liga) 40,56 milyon dolar, Fransa Birinci Futbol Ligi’nde 25,10 milyon dolar transfer harcaması yapıldı.

– Burak Yılmaz ve Ersan Adem Gülüm forma giyecek

Bu sezon Çin Süper Lig ekiplerinden Beijing Guoan’da Galatasaray’dan transfer edilen Burak Yılmaz, Hebei China Fortune’da Beşiktaş’tan alınan Ersan Adem Gülüm forma giyecek.

Ligde Fildişi Sahilli Gervinho, Kolombiyalı Jackson Martinez, Brezilyalı Alex Teixeira ve Arjantinli Ezequiel Lavezzi başta birçok ünlü futbolcu da sahaya çıkacak. Brezilyalı Renato Augusto, Paulinho, Jo, Ramires, Diego Tardelli, Elkeson, Senegalli Demba Ba, Kamerunlu Stephane Mbia, Nijeryalı Obafemi Martins, Ganalı Asamoah Gyan, Fransız Gael Kakuta, Kolombiyalı Fredy Montero ve Bolivyalı Marcelo Moreno, geçmiş yıllarda futbol dünyasında adından söz ettirip yeni sezonda Çin’de sahne alacak isimler arasında yer alıyor.

Ünlü futbolcuların yanı sıra Brezilyalı Luiz Felipe Scolari (Guangzhou Evergrande) ve Mano Menezes (Shandong Luneng), İsveçli Sven-Göran Eriksson (Shanghai SIPG), İtalyan Alberto Zaccheroni (Beijing Guoan), İspanyol Gregorio Manzano (Shanghai Shenhua) ile Rumen Dan Petrescu (Jiangsu Suning) gibi yabancı teknik adamlar da Çin’de görev yapıyor.

Burak Yılmaz ile Ersan Gülüm ne zaman karşılaşıyor?

– En pahalı 5 futbolcu

Alex Teixeira, Çin Süper Lig’e en yüksek bonservis bedeliyle transfer edilen futbolcu olarak öne çıktı.

Jiangsu Suning, Alex Teixeira için Shakhtar Donetsk’e yaklaşık 55 milyon dolar ödeyerek transfer döneminde bir futbolcu için en yüksek bonservis ücretini kasasından çıkaran takım oldu. Jiangsu Suning ayrıca, Chelsea’den Ramires’i 30 milyon dolar bonservis bedeliyle transfer etti.

Guangzhou Evergrande, Atletico Madrid’den Martinez’i 45 milyon dolar, Hebei China Fortune, Roma’dan Gervinho’yu, Shanghai SIPG ise Guangzhou Evergrande’den Elkeson’u yirmişer milyon dolar karşılığında kadrosuna kattı.

– Taraftar sayısı ve yayın gelirleri arttı

Çin’de alınan ünlü yabancı oyuncularla daha çok taraftarın statlara çekilmesi amaçlanırken, sezon öncesi kombine satışlarındaki artış, atılan adımların doğru olduğunu gösteriyor.

Taraftarların maçlara ilgisi her geçen gün artarken, geçen yıl ortalama 22 bin biletli seyirci maçları tribünden takip etti. Ülke basını, ligde bu sezon ortalama 25 bin biletli seyircinin yer almasının beklendiğini belirtiyor.

Ülke futbolunda taraftar sayısında son yıllarda yaşanan büyük artış, yayın gelirlerine de yansıdı. Yerel kanallar, geçen yıl Çin’deki maçların yayın hakları için yalnızca 9 milyon dolar ödedi. Geçen yıl ekim ayında yapılan yeni sözleşmeyle ise önümüzdeki 5 sezon için 1,25 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

Yabancı oyuncu transferlerinde takımları güçlendirmenin ötesinde halkın futbola dikkatini çekmeye çalışmak ve Çin futbolunun tanıtımının yapılması da planlanıyor.

Asya futbolunda öncü olmayı hedefleyen Çin’in, ülkedeki altyapı ve futbol okulu tesislerine yatırımları giderek artıyor. Özellikle Çin Devlet Başkanı Şi’nin futbola yoğun ilgisi de futbolun ülke gündemine girmesinde önem taşıyor. Ülke futbolunun gitgide gelişmesi, milli takım ve lig bazında daha fazla çalışmanın yapılması konusunda da teşvik edici unsur olarak göze çarpıyor.

– Guangzhou Evergrande hegemonyası

Çin’de 2004’ten bu yana oynanan Süper Lig’de son 5 sezondur şampiyonluğa ulaşan Guangzhou Evergrande’nin hegemonyası bulunuyor.

Ülke takımları kadrolarında beşer yabancı futbolcuya yer verme hakkına sahip. Bu kontenjandan birisi, diğer Asya ülkelerine ayrılıyor.

Bu ay başlayıp ekim ayında bitecek ligde 16 takım mücadele edecek. Play-off sisteminin uygulanmadığı Çin liginde, otuzar karşılaşmalık sezonun sonunda puan tablosunda ilk sırada yer alan ekip şampiyonluğa ulaşacak. Son iki sıradaki takımlar da alt lige düşecek.

Ligin açılış maçı, yarın Ersan Adem Gülüm’ün forma giydiği Hebei China Fortune ile Guangzhou R&F arasında gerçekleştirilecek. Burak Yılmaz’ı kadrosunda bulunduran Beijing Guoan ise ilk hafta maçının ertelenmesi sebebiyle sezon açılışını, 11 Mart’ta Hebei China Fortune’u ağırlayacağı karşılaşmada yapacak.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.